středa 30. ledna 2013

Zaplétaný jablkový závin


Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších zimních dezertů. Zůstalo nám plno krásných jablek v bedničce ve sklepě a myslím, že štrůdl je elegantní řešení jak je zužitkovat. Je spousta receptů a návodů, jak je připravit, čím je naplnit, jak je zavinout, ale já ho dělám tak, jak ho vždycky dělala moje maminka. Zaplétaný a s tou nejzákladnější náplní.


Základem je kvalitní listové těsto. Na to, abych si ho připravila sama, jsem si ještě netroufla, nicméně, mám to v seznamu věcí, které chci někdy vyzkoušet. Snažte se najít nějaké, které pokud možno, neobsahuje ztužené rostlinné tuky, nebo prostě to, se kterým máte dobré zkušenosti a které krásně lístkuje.
Do náplně používám jablka oloupaná a nakrájená na malé kousky, nestrouhám je, to štrůdl zbytečně rozmáčí a je to škoda. Pod jablka vždy nasypu trochu rozdrcených piškotů, aby vsákly přebytečnou šťávu z jablek a ta pak nevytéká ven ze štrůdlu a nepřepaluje se. Kousky jablek promíchám s troškou hnědého cukru (podle kyselosti jablek), se skořicí, citronovou šťávou a mletým zázvorem. Někdy přidám drcený hřebíček nebo vanilku. Rozinky nedávám, patřím k těm lidem, co je v dezertech nesnesou. :-)
Náplň navrším do středu obdélníku rozváleného těsta. Okraje nakrájím na proužky o šířce asi 2 - 3 cm a zapletu do sebe. Konce přimáčknu. Celý štrůdl potřu rozšlehaným vajíčkem a peču asi půl hodiny na 180°C v předehřáté horkovzdušné troubě.




Žádné komentáře:

Okomentovat