úterý 13. listopadu 2012

Ratatouille - voňavá vzpomínka na léto


Letošní léto bylo dokonalé. Plné skvělých dobrot připravených z produktů vlastní zahrádky. Moc ráda jsem vařila nejrůznější zeleninové dobroty. V teple myslím ani člověk tolik nepotřebuje konzumovat maso a stačí mu dobrá bezmasá jídla.

Takže jsem nemohla vynechat ani tento tradiční francouzský zeleninový pokrm. Název údajně pochází ze slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. Většinou se podává jako příloha k masu, ale skvělý je i jako samostatný pokrm jen s kouskem pečiva.



Pokud zeleninu nakrájíme na kostičky, může připomínat známé lečo, ale neobsahuje žádnou uzeninu ani vejce. Je ho také možné připravit trochu esteticky působivěji tak, že zeleninu nakrájíte na velmi tenké plátky.
Já jsem použila krájení na kostky.


Surovinami jsou rajčata, cuketa, lilek, paprika, cibule, olivový olej, česnek, tymián (případně rozmarýn nebo majoránka), sůl a pepř.
Od každého druhu zeleniny použijte zhruba stejné množství. Ostatní suroviny dle chuti.
Olivový olej + cibule + paprika + rajčata + lilek + cuketa + česnek na plátky + bylinky + sůl a pepř. V tomto pořadí přidejte do pánve a duste asi 15 - 20 minut. Potom odkryjte poklici a nechejte přebytečnou šťávu odpařit. Jakmile se všechny chutě a vůně propojí, pak je pokrm hotový.



Podávejte s čerstvou křupavou bagetkou, nebo ke grilovanému masu. Dovedu si zeleninu představit i na plátku bagety nebo veky opečené na troše olivového oleje. Paráda. :-)
Příště bych zeleninu klidně nakrájela na větší kusy. Takto totiž zelenina i po krátkém povaření rychle ztratila tvar.



Žádné komentáře:

Okomentovat