středa 7. listopadu 2012

Projekt Babička, recept č.3 Modifikace černé buchty


Aneb co vytvořit, když se v misce s ovocem objeví dva pomeranče. Hledala jsem v babiččiných pokladech něco, co by se dalo použít jako korpus koláče, nebo dortíku.
Pomeranče se podle mě báječně doplňují s tmavým, kakaovým, jemným korpusem.
A taky s hladkým tvarohovým krémem provoněným pomerančovou kůrou.



Takže včerejší večerní pečení (podle toho vypadají i fotky, omluvte kvalitu) bylo úžasně voňavé. Taková generálka na vánoční kuchtění. Už se nemůžu dočkat sváteční atmosféry prosycené těmi nejdokonalejšími parfémy jako jsou citrony, pomeranče, skořice, badyán, vanilka a čokoláda...






Upekla jsem tedy korpus - mimochodem by se skvěle hodil na nějaký dort, byl pevný a přesto nadýchaný. Snížila jsem množství cukru z 220 na 200 gramů a dalo by se jít ještě níž, krém i pomeranče na povrchu taky obsahují cukr.
V receptu je uvedeno, že se má péct ve vlažné troubě, já jsem pekla v horkovzdušné, nejprve asi 10 minut na 180°C a potom jsem ztlumila na 150°C a pekla ještě asi 20-25 minut. Prostě to poznáte jako vždy kontrolou špejlí.



Mezitím, co se těsto peklo, jsem si připravila krém na plnění. Nastrouhala jsem z jednoho pomeranče kůru, uvařila jsem takový ten ,,premium" vanilkový puding, u kterého doufám, že ty černé drobečky jsou kousky vanilky a ne smetí, co našli po fabrice. Puding dělejte jen ze 300 - 350 ml mléka, by nebyl příliš tekutý. Studený puding jsem rozšlehala spolu s jednou kostkou tučného tvarohu, pomerančovou kůrou a troškou třtinového cukru na hladký krém.






A glazované pomeranče. Ostrouhaný pomeranč jsem vymačkala. A druhý jsem oloupala, zbavila bílé slupky a nakrájela na tenké plátky. Na nepřilnavou pánev jsem nalila šťávu z pomeranče, přisypala trochu cukru (neodhadnu kolik, možná dvě lžíce...?) a nechala probublávat. Polévala jsem je přitom houstnoucím sirupem až byly krásně lesklé. Když byl sirup hustý, pomeranče byly hotové.





Pak už klasický postup. Rovně rozkrojit korpus na dvě části, (spodní část můžete ještě pokapat trochou pomerančové šťávy, kdyby zbyla), natřít krémem, přikrýt vrchní částí korpusu. Poskládat na povrch pomeranče a nezakryté části dortu potřít případným zbytkem sirupu.



Dort je moc dobrý. Voňavý a jemný.







Žádné komentáře:

Okomentovat