středa 21. listopadu 2012

Celerová krémová polévka se sýrem


Jak už jsem psala, miluji krémové zeleninové polévky.
Přidávám recept na další, tentokrát ne zcela tradiční, celerovou. K téhle zelenině jsem neměla asi jako mnoho lidí v dětství dobrý vztah, ale po téhle polévce jsem změnila názor já i můj přítel. Takže něco na ní asi bude. Je výtečná. Pikantní sýr s modrou plísní ji zcela promění.

Za inspiraci vděčím opět skvělé knize Recepty z farmářského trhu od Hanky Michopulu.
Obměnila jsem pár věcí v receptu. použila jsem silný domácí zeleninový vývar, přidala jsem smetanu a vynechala jsem lučinu. Nakonec jsem polévku zasypala krutonky z toastového chleba, které byly zakápnuté olivovým olejem.


Do polévky patří máslo, celer, cibule, jablko, zeleninový vývar, smetana, sýr s modrou plísní, sůl, čerstvě mletý pepř. Poměry nerada uvádím, protože sama se recepty příliš neřídím, pokud se tedy nejedná o nějakou klasiku s přesně danou recepturou.



Na másle jsem orestovala cibulku, přidala jsem celer nakrájený na kostičky, zalila jsem vývarem, povařila do změknutí, přidala jsem na kostičky nakrájené jablíčko.


Potom jsem polévku rozmixovala, přilila trochu smetany, osolila, opepřila. Dozdobila jsem sýrem a krutonky a petrželkou.
Takže, polévku z celeru určitě zkuste, je moc zdravá a lahodná.



2 komentáře:

  1. Sounds and looks delicious!
    Great idea!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you very much. I was delighted by your comment! :-)

      Vymazat