sobota 1. září 2012

V romantické zahradě plné světel


Nedávný víkend se nesl ve znamení gastronomických zážitků. Protáhl se až do rána a stálo to opravdu za to. Šlo o takzvanou ,,talířkovou“ party. Jde o způsob oslavy v americkém stylu. Je to báječný nápad. Na hostiteli potom totiž nestojí celá příprava, vaření a pečení a starost, jestli bude všeho dost.
Kouzlo spočívá v tom, že každý z pozvaných přinese talířek něčeho dobrého, vlastnoručně upečeného či uvařeného. Vznikne tedy přehlídka nejrozmanitějších dobrot od různých lidí, smíchají se chutě a vůně a pak dojde na ochutnávání, vyměňování receptů a je to prostě větší zábava. Tak tohle jsme zažili u našich skvělých přátel.


Dokonale nás překvapili tím, jak z obyčejného dvorku vykouzlili neskutečně krásné místo plné altánků, zákoutí s taburetkami, stolečky, lampiony, svícny, záclonkami, a obrázky.





 Ani se nedá slovy popsat, jak působivé to bylo. Ze zahradního altánu udělali zámeckou komnatu, kolem dokola zavěsili záclony a krajky, po obvodu rozvěsili rámy s obrazy a fotkami. Do altánu umístili křesílka a polstrované stoličky. Na zdobené stolky postavili staré skleněné hřbitovní lucerny pomalované pestrými barvami, a když se večer setmělo, rozsvítili desítky světelných řetězů a lampiček. Připadala jsem si jako v tajuplné zahradě.



V koutě byl velký stůl plný všech těch skvělých dobrot.






Večer se podával báječný domácí chléb od naší hostitelky. S ochuceným sádlem a domácími kvašáky. Bylinkové sádlo mě dostalo, tohle by mě samotnou nenapadlo. Bylo smíchané se zlatou podušenou cibulkou, solí a petrželkou a nějakou tajnou přísadou. Dokonalé!

Dále tam byly mini bramborové knedlíčky/kuličky plněné uzeným masem ponořené v zelí, takové nápadité jednohubky. Dál taky obyčejné slané záviny z listového těsta, jednohubky.

Já jsem přinesla oblíbené domácí sušenky, které mají vždy ohromný úspěch, časem plánuji i sem přidat recept i s fotopostupem. Jedny byly se sušenými brusinkami a mandlemi, další s lískovými oříšky a třemi druhy čokolády. Ještě jsem pekla domácí ciabatty – čisté  i plněné ančovičkami nebo olivami. Byly skvělé.

Byl to jeden z nejhezčích letošních letních večerů. A když je člověk s lidmi, které má rád, nezaskočí ho ani rozmary počasí. A když je ještě kolem tolik dobrého jídla...



Tímto chci hostitelům ještě jednou poděkovat za úžasný letní den. Bylo to nádherné.

Žádné komentáře:

Okomentovat