čtvrtek 13. září 2012

Potage Parmentier pro deštivý den


Dnešní pošmourně sychravý den je ideální k přípravě horké, husté, krémové polévky.
Potage Parmentier – tento krásně znějící název skrývá docela obyčejnou polévku z brambor a pórku. Tedy, ne tak obyčejnou, zahrála si roli ve filmu Julie a Julia. Je z kuchařky Julie Childové. A dnes se skvěle hodí. Navíc, chutná báječně.


Po dopoledni stráveném v zamračeném Brně běháním po úřadech a studijních odděleních jsem se vrátila domů s pocitem úlevy a měla jsem obrovskou chuť se něčím zahřát.


Na Zelném trhu jsem koupila dva krásné voňavé pórky (podle mě voňavé, ale možná zbytek autobusu tento pocit nesdílel, někdo stále čmuchal a koukal na moje zelené pórky lezoucí z kabelky). Dala jsem milému pánovi na trhu 4 koruny navíc a tak trval na tom, že mi za ně musí něco dát. Vtiskl mi tedy do dlaně dvě překrásná soudkovitá rajčátka. Hned jsem se do nich zakousla a ta chuť byla prostě dokonalá. Infuze pro mé chuťové buňky. Den byl hned hezčí.

Ještě jsem se zastavila v mém milovaného obchůdku Grand Moravia hned u Zelňáku. Koupila jsem tam superčerstvou mozzarellu, ricottu a domácí máslo. Těším se, že si ho dám na chleba, kvůli kterému jsem vstávala v šest hodin a v rozespalosti si popálila prsty o mřížku.


Polévka je velice prostá, stačí na kousku másla a troše olivového oleje zahřát malou cibuli nakrájenou na kousky, potom přidat dva pórky (bílou a světle zelenou část) nakrájené na drobné kousky, chvíli orestovat. Zalít trochou kuřecího (nebo zeleninového) vývaru a chvíli podusit. Potom přidat asi 4 brambory nakrájené na drobné kostky a zalít dalším vývarem (dohromady by ho měl být asi litr). Osolit, opepřit, povařit 20 minut do změknutí brambor.
Nakonec polévku rozmixovat a zjemnit trochou smetany (nebo másla) a upravit na vhodnou hustotu. Já jsem polévku trochu naředila dalším vývarem. 








Dala jsem si ji horkou s několika lístky čerstvé majoránky. Teď už si jen zalézt pod deku s dobrou knihou a bylinkovým čajem. Nechat déšť bubnovat na sklo oken a lenošit.

Žádné komentáře:

Okomentovat