středa 15. srpna 2012

Pečené morkové kosti


Jednou takhle odpoledne mě přepadla chuť na něco nezdravého a hříšně dobrého.
Koupila jsem ten den pár krásných morkových kostí, že z nich udělám silný vývar.
(Mimochodem, nebylo úplně snadné je sehnat. Když jsem se bavila s naším řezníkem, řekl, že dříve je do naší vesnice vozil, ale že se mu to vůbec nevyplatilo, že je prostě místní vůbec nekupovali. Lidé prý nejsou dnes moc zvyklí tyto kosti používat.)
Přitom to je velice levná surovina a dá se z ní udělat velmi silný a dobrý vývar. A nejen to, máme taky lahodné morkové knedlíčky do polévky, morkovou pomazánku, když kosti upečeme, morek se rozpustí a získáme lahodný tuk, který si můžeme namazat jako sádlo na pečivo.
A právě to jsem ten večer udělala. Kosti jsem postavila do pekáčku, morek seshora jemně posolila a opepřila a nechala půl hodinky péct.

Vypekl se výtečný tuk, který jsem vyčistila a nalila do mističky, nechala ztuhnout a pak podávala na rozpečené bagetce s jarní cibulkou a čerstvě mletým barevným pepřem.




Žádné komentáře:

Okomentovat