sobota 18. srpna 2012

Masové kuličky se sušenými rajčaty


Až ochutnáte tyto skvělé kuličky, už si asi nikdy nedáte to, co pod názvem ,,švédské masové kuličky" nabízejí v IKEA. Což je mimochodem zvláštní kulinářský úkaz a když mi přítel tvrdí, že je určitě vyrábějí z krabic a obalového materiálu z nábytku, skoro bych mu to věřila. :-)
Tyhle kuličky jsou docela jednoduché na přípravu a v rajčatové omáčce chutnají báječně. Do omáčky jsem použila loupaná krájená rajčata v plechovce, které používám moc ráda, když nemám po ruce dost čerstvých rajčat. Přidala jsem k nim i pár čerstvých, holt dnes jsem jich našla na keříku v zahradě asi jen 5. :-)

Na kuličky:
  • 500g vepřového masa
  • 1 starší rohlík nebo housku
  • několik sušených rajčat (suchých nebo naložených v oleji)
  • olivový olej
  • slunečnicový olej
  • bazalku
  • oregáno
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • cibuli česnek
  • vajíčko
Na omáčku:
  • plechovku loupaných rajčat
  • několik čerstvých rajčat
  • čerstvou bazalku
  • oliový olej
  • cibuli
  • česnek
Použila jsem docela libové vepřové maso z plecka (podle chuti můžete přidat i tučnější), nechala jsem si ho namlet u řezníka. Nebo si ho můžete namlet sami na elektrickém nebo ručním mlýnku. Jedině tak máte úplnou záruku čerstvosti. Maso by se mělo mlít až těsně před tepelnou úpravou.


Nejdříve jsem si maso okořenila. Přidala jsem všechny bylinky, cibuli na drobné kousky, rozdrcený česnek, housku na malé kostičky, stejně tak sušená rajčata. Potom jsem směs spojila vajíčkem.




Na chvíli jsem maso nechala odpočinout a mezitím jsem si připravila rajčatovou omáčku.
Na olivovém oleji jsem orestovala cibulku, přidala na plátky nakrájený česnek. Přisypala jsem čerstvá rajčata a plechovku loupaných nebo krájených rajčat. (Komu vadí slupky, může si je z rajčat oloupat, já je mám moc ráda, tak je u čerstvých nechávám). Směs jsem krátce podusila a mírně okořenila.




Na rozpáleném olivovém a slunečnicovém oleji jsem opekla kuličky vytvarované z kořeněného mletého masa a následně je vložila do rajčatové omáčky. Nechala jsem je v omáčce provařit a těsně před podáváním přidala pár natrhaných lístků bazalky.







Podávala jsem s lístky bazalky, zakápnuté olivovým olejem a jako příloha postačí čerstvé pečivo. Nebo můžete tuto omáčku s kuličkami použít k těstovinám.

Žádné komentáře:

Okomentovat