úterý 14. srpna 2012

Levandulová bábovka podle Věrušky


Přidávám recept na moc dobrou a netradiční tvarohovou bábovku s květy levandule od blogerky Věrušky. Tento recept publikovala na svém webu i na stránkách Apetitu.
Ta báječná vůně, která se začne během pečení linout z trouby je nepopsatelná.

  • 250g tvarohu s jogurtovou kulturou (nebo polotučného tvarohu)
  • 300 g mouky (zkuste 200 g pšeničné polohrubé, 50 g pohankové hladké, 50 g pšeničné hladké) + na formu
  • 200 g změklého másla + na formu
  • 170 g krupicového cukru (nejlépe tmavého třtinového)
  • 4 vejce
  • 4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru nebo vanilkový lusk
  • malá hrst levandulových květů (čerstvých nebo i sušených) - já jsem použila čerstvé
  • kapka levandulového éterického oleje (lze vynechat) - použila jsem ho, ale dejte si opravdu pozor, aby vám tady neujela ruka, olej je velice výrazný a při přidání většího množství byste necítili už nic jiného než olej
  • moučkový cukr na poprášení (můžete si udělat i voňavý levandulový cukr) stačí vhodit pár kvétků levandule do cukřenky s moučkovým cukrem, během chvíle se krásně provoní
Věruška dále přidává návody na levandulový olej, máslo, a taky jiný levandulový cukr (dělá ho s tím 
rozdílem, že květy s cukrem rozmixuje na jemný prášek).









2 komentáře:

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu otázku. Není vůně levandule až moc výrazná? Nedokážu si to v bábovce představit. Jinak stránka je perfektní, jen tak dál. pí. Boeuf :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Taky jsem se bála výrazné vůně levandule, navíc, pro nás je to poměrně nezvyklé. Ale byla skutečně úžasná. Pokud byste chtěla jemnější chuť a vůni, stačí vynechat levandulovou esenci a použít jen květy. :-)

      Vymazat