pondělí 2. července 2012

Nejjednodušší bábovka na světě


Tady je recept na prostou nedělní bábovku, kterou se nedá nic zkazit a když nestíháte a nemáte napečeno na nedělní návštěvu, tuhle máte za chvilku hotovou a skoro bez práce.
Recept jsem našla dávno někde na webu a od té doby ho nosím v hlavě a v případě nouze se vždy hodí.

Klasická varianta
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krupicového cukru
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
3 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
hrubá nebo polohrubá mouka na vysypání formy
máslo na vymazání formy
kakao (na dvoubarevnou bábovku)

Sváteční varianta
2 hrnky výběrové polohrubé mouky
1 hrnek hnědého třtinového cukru
1 hrnek smetany nebo šlehačky
půl hrnku oleje
vanilkový lusk
1 prášek do pečiva
mouka a máslo na vymazání a vysypání formy
kakao
(můžeme místo části mouky přidat i jemně mleté mandle nebo oříšky

Vymažu a vysypu formu. V míse si ušlehám vejce s cukrem (pokud mám víc času našlehám si zvlášť bílky a přidám je na konci míchání těsta - bábovka je potom nadýchanější), potom přidám olej a vanilku nebo vanilkový cukr a mléko. Tekutou směs přidám do větší mísy s moukou prosátou s kypřícím práškem a dokonale spojím. Pokud mám bílky zvlášť, v této fázi je lehce vmíchám. Dvě třetiny těsta vložím do bábovkové formy a poslední třetinu obarvím kakaem a přiliji do formy. Jemně obě směsi propojím zamícháním špejlí nebo nožem.
Vložím do předehřáté trouby na 180°C a peču asi 40 minut. Bábovka je hotová, když se těsto nepřilepí na špejli zabodnutou do bábovky.
Podávám ji na krásném talířkovém stojanu posypanou moučkovým cukrem (pro dokonalou vůni si vyrábím domácí vanilkový nebo levandulový cukr - jednoduše do nádoby, kde uchováváte cukr, vložte květy levandule, nebo vanilkový lusk).









Žádné komentáře:

Okomentovat