středa 25. července 2012

Líný nedělní oběd


Pokračuji ve svých pokusech napodobit, nebo se aspoň přiblížit chuti babiččiny sekané.
Původní recept se už nikdy nedozvím. Babička ingredience moc neměřila, nevážila a takové ty recepty, které byly běžné a ne nějak zvlášť slavnostní si nezapisovala.
Takže je to na mě, přijít na to, jak to ta babička vlastně vařila. Ale nebude to jednoduché, například její recept na králíka na smetaně zatím nedokázal napodobit nikdo a je to jídlo, na které pořád vzpomínám. Třeba jednou... Vykouzlím něco aspoň trochu podobného.

Takže jsem upekla báječnou sekanou k obědu a dali jsme si ji na zahrádce. Venku se jí prostě nejlépe.
Použila jsem čerstvě mleté maso od našeho místního řezníka - to mimochodem doporučuji.
Už bych asi nekoupila předem mleté balené maso někde v supermarketu. U řezníka si vyberu jednotlivé kousky masa - libovější, nebo tučnější, jak je zrovna potřeba - a on mi vybrané maso přímo namele.




Do masa jsem přidala na drobné kostičky nakrájené starší pečivo, česnek, cibulku. Potom vajíčko, sůl, pepř, trochu olivového oleje, tymián, majoránku, oregano. Nechala jsem potom směs asi dvě hodinky odpočívat, aby se chutě propojily.

Uplácala jsem tři krásné bochánky, přikryla plátkem másla, podlila kapkou vody a nechala troubu pracovat.


Sekaná pustila množství úžasné šťávy. Maso jsem doplnila šťouchanými bramborami s cibulovou natí a domácími nakládanými okurkami. Perfektní oběd.


Žádné komentáře:

Okomentovat