pondělí 2. července 2012

Domácí houstičky


V rámci testování nové, průlomové kuchařky od Romana Vaňka z Pražského kulinářského institutu, jsem podle jeho receptu upekla domácí slané pečivo, tentokrát houstičky. 
Musím souhlasit s mnoha kladnými recenzemi knihy, je to opravdu něco, co tady už dlouho chybělo. Tato kniha by měla být v každé domácnosti, obsahuje jasný a přehledný soubor základních receptů, na kterých stojí česká kuchyně. Ale není  to formou stovek receptů naplácaných a nahuštěných nesrozumitelně vedle sebe, nesnaží se o kvantitu, ale především o kvalitu.
První, co mě napadlo, když jsem ji prolistovala, byl minimalismus. Kniha je sama o sobě krásná, bílá a čistá. Jídla jsou skvěle nafocena a představena ve své jednoduchosti a kráse. Pro začínající kuchaře ideální a rozhodně tam najdou inspiraci i profíci. Prostě česká kuchyně, ale představena tak nějak moderně, vkusně a jak on sám tvrdí: sexy. :-)

Domácí houstičky jsou bomba, od prvního pokusu jsem je pekla ještě asi třikrát a vždy měly ohromný úspěch. Podle knihy z těsta vytvoříte takové drobné party pečivo. Když je budete dělit na větší kousky, tak jsou to běžné housky třeba do práce na svačinu.
Jsou hrozně dobré a doporučuji se držet receptu a rozhodně nevyměňovat sádlo za nějaký jiný tuk.
Nedávno jsem je použila jako přílohu k božskému Boeuf Bourguignon.
Jako moderní člověk si při hnětení a kynutí těsta zbaběle vypomáhám domácí pekárnou, ale omlouvá mě to, že většinou housky připravuji spolu s dalšími dobrotami a prostě nestíhám. Pekárna připraví dokonale hebké těsto, které je ihned připravené k použití.
Kdybyste si chtěli udělat ještě větší dobrotu, doporučuji při pletení housky ke každému prameni přidat jeden proužek libové slaniny, zamotat a upéct pro změnu takto. Potom už nemusíte na housku nic dávat. Je to moc dobré.

Přidávám tedy převzatý recept:

500 g hladké mouky
50 g sádla
12 g soli
1/2 kostky droždí, 20 g

na posypání - hrubá sůl, kmín, mák nebo sezamová či lněná semínka

Ze všech surovin kromě posypek vypracujeme hladké těsto (buď  v robotu nebo ručně), těsto rozdělíme na 4 stejné díly a necháme je 20 minut pod utěrkou nebo folií odpočinout. Bochánky potom rozdělíme každý na 8 dílů (nebo méně, pokud chceme kousky pečiva větší), z těch všechny díly na 3 části a upleteme houstičky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je asi 45 minut kynout. Po nakynutí housky potřeme vodou a posypeme solí nebo kmínem. A pečeme je v troubě vyhřáté na 230°C asi jedenáct minut. Do trouby vložíme hrnek nebo misku naplněnou vodou, aby se pečivo peklo v páře.
Zlaté houstičky vyndáme z trouby a odpočinuté podáváme.









Žádné komentáře:

Okomentovat