středa 16. května 2012

Vejce domácí vs. vejce marketové


Rozdíl mezi domácími vejci a vejci, která koupíme v supermarketu je patrný již po rozklepnutí vejce. 
Žloutek domácího vajíčka je zpravidla krásně oranžovožlutý, barva je jasná a přetrvá i při tepelné úpravě. 
Píšu zpravidla, protože ne každé domácí vejce je dobré. 
Záleží nejvíce na tom, jak si slepice, která nám vejce snesla, žila. Jak a co jedla.

Pokud dostávala dostatek zeleného (tedy trávy a toho co sezobla ze země), nebo mohla sama pobíhat po dvorku či po poli, žloutky jejích vajíček budou mít krásnou barvu a budou kvalitnější.
Jestli byla slepice naopak krmena zbytky z kuchyně a nežila v čistém prostředí, tak velkou kvalitu očekávat nemůžeme. 
Vejce, která se prodávají běžně v obchodech, jsou většinou světlá a méně chuťově výrazná.
(Pozor, hezká barva žloutku u kupovaných vajec nezaručuje to, že jsou kvalitní - v některých chovech se slepicím uměle přidává do potravy barvivo, aby žloutek vypadal lépe).
Proto doporučuji, najít si někoho ze známých, kdo chová slepice a u koho si budeme jisti, že si jeho slepice žijí ,,nad poměry“. A prostě kupovat vejce od něj. Pečení a vaření z těchto vajec je o poznání lepší.

Pro srovnání předvedu dvě fotky běžné snídaně. Obě byly připraveny ze stejných ingrediencí, jen vejce byla v jednom případě domácí a druhá koupená. 

Najděte deset rozdílů. :-)










A kdo má vlastní zahrádku nebo dvorek, může se pustit do vlastního chovu. To bych v budoucnu taky velice ráda. Protože jen s tím, co si každý vytvoří sám, si může být jistý kvalitou. Sebe by člověk neměl šidit a v jídle už vůbec ne. Za trochu námahy a času navíc to rozhodně stojí. V poslední době začínám být z nabídky obchodních řetězců dost otrávená. Proto hodlám vyrábět domácí jogurt, tvaroh, sýr, pečivo a spoustu dalších věcí, o kterých Vám budu psát.

Žádné komentáře:

Okomentovat