středa 30. května 2012

Rebarborování


Mám asi rebarborovou posedlost. :-) Tolik jsem se těšila na její sezonu, že nevynechám jedinou příležitost, a když ji někde na trhu nebo v regálu v obchodě vidím, hned ji koupím a vařím a peču a exerimentuji. Letos už to byl koláč, želé, buchta a dnes muffiny. Jsou z celozrnné mouky, tmavého třtinového cukru, podmáslí a jsou hrozně dobré, právě jsem je vytáhla z trouby.

Něco málo o téhle dobrotě:
Rebarbora (neboli reveň čeřitá) vlastně není druh ovoce, ale zeleniny, je to silný listový řapík rostliny příbuzné se šťovíkem. Šťavnaté stonky obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která je ve velkém množství zdraví škodlivá, proto se nedoporučuje konzumovat tuto zeleninu častěji než dvakrát týdně. Myslím si ale, že to rozhodně u většiny lidí nehrozí a příležitostný koláč nebo dortík není na škodu.


Navíc, těch kladů a příznivých účinků rebarbory je mnohem více, jen pro příklad obsahuje velké množství vápníku, draslíku, vitaminy B, vitamin A a další tělu prospěšné látky.
Je močopudná, zbavuje tělo škodlivin, posiluje pokožku, vlasy, kosti, pomáhá při boji s nadváhou.
Rebarbora poměrně rychle vadne, proto je dobré při nákupu vybírat stonky pevné, bez kazů a nahnilých částí. Listy se nepoužívají, koncentrace kyseliny šťavelové je v nich tak velká, že mohou být i jedovaté.

Při použití rebarbory v kuchyni je nutná tepelná úprava a je třeba ji doslazovat, buď cukrem, nebo ještě lépe medem.

Dá se použít při přípravě kompotů, koláčů, bublanin, muffinů, drobenkových koláčů (kramblů), zmrzliny, sorbetu, želé. Dodá pokrmům charakteristickou štiplavou, nakyslou a pikantní chuť.

Rebarborové muffiny
  • 250g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • 100g másla
  • 220g rebarbory nakrájené na malé kousky
  • (použila bych klidně 250g) 
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • půl lžičky jedlé sody
  • 175g třtinového cukru
  • 200ml podmáslí
  • vanilkový extrakt nebo zrníčka z lusku
  • špetka soli











Žádné komentáře:

Okomentovat