pondělí 14. května 2012

Červený samet poprvé


Tak konečně jsem upekla onen opěvovaný, legendární Red velvet cake.

Je to velice populární dort v Americe, vznikl v New Yorku ve 20. letech.
Dlouho jsem po něm toužila, chtěla jsem zjistit, jaký vlastně je a zda zkazky o jeho chuti nejsou jen plané řeči.
Ale nadchnul mě!
Je poměrně jednoduchý a recept, dle kterého jsem pekla, je z knihy Ivety Fabešové - Slavnostní pečení s Ivetou (mimochodem, tato kniha opravdu stojí za to, doporučuji). Nejenže je kniha krásně nafocená, ale recepty jsou srozumitelné, relativně snadné a osvědčené, Iveta je úžasná cukrářka, její tvorbu hrozně obdivuji.

Dort obsahuje podmáslí a díky němu je nádherně vláčný a jemný. Nemám ráda suché a dusivé korpusy, proto se tento okamžitě zařadil mezi mé oblíbené dorty. Bohužel jsme nedokázali ani otestovat, jestli vydrží do druhého dne. Okamžitě se snědl.

Má nádhernou červenou barvu, která je vytvořena pomocí červeného barviva a kvalitního kakaa. V jiných receptech se ještě uvádí ocet, který má zvýraznit temně červenou barvu. V receptu, který jsem použila já, ocet nebyl, ale přesto dort chutnal i vypadal báječně.
Promazaný je bílým, sladkým krémem z krémového sýra. Dort je na pohled hrozně krásný.

Příště těsto upeču jako muffiny.














Žádné komentáře:

Okomentovat