čtvrtek 24. května 2012

Apetit festival - Plzeň 2012

Když už jsme byli na té Šumavě, ze Zápisníku pana Cuketky jsme zjistili, že je v Plzni Apetit festival. Tedy festival jídla a všeho co k němu patří, tedy i dobrého vína a piva. Jinak bych o tom asi vůbec nevěděla, většinou, když narazím na nějakou akci, která je z místa našeho bydliště příliš vzdálená, jako třeba Praha nebo Plzeň, automaticky si toho přestávám všímat, protože by mě potom akorát mrzelo, že tam nemůžu jet.
Takže akce v Plzni byla úplnou náhodou. Ale rozhodně to stálo za to. Jen ty lidi. Tolik a tolik a tolik lidí. Vůbec jsem netušila, že na akci s jídlem dorazí takové mraky jedlíků. Možná to bylo tím, že vstupné nebylo nijak závratné (50Kč/den). Předpokládaná účast byla 20000 – 30000 lidí. No, je to klidně možné. Ještě to bylo zesíleno tím, že bylo opravdu nádherné počasí. Přivodila jsem si tam pořádné spálení ramen. Ale co to je proti lahodnému jídlu. :-)

Festival se konal v prostorách bývalého výstaviště, v nynějším parku za obchodním centrem Plaza v Plzni. Takže bylo i příjemné jíst venku pod širým nebem. Dalo se sednout pod strom na trávu a klábosit. Organizace byla dobrá, kromě pár vystoupení, která měla pár zpoždění, běželo všechno podle programu.
Na úvod jsme se šli podívat na kuchařskou stage, kde se činil Zdeněk Pohlreich. Já jsem ho zpočátku moc neměla ráda, působil tak vulgárně a arogantně, ale naživo byl celkem milý a vtipný. No a jeho narážky na Babicovy alternativní kuchařské postupy byly úžasné. Na konci už jich bylo možná až moc, ale zábavné to rozhodně bylo.


Vařil skvělé menu, určitě něco z toho vyzkouším. Poštěstilo se mi ochutnat jeho Letní puding s ovocem a ten byl lahodný (skládal se z mascarpone, lesního ovoce, želatiny a toastového chleba).
Jinak připravoval ještě: Carpaccio z červené řepy, Tagliolini al limone s bazalkou, Telecí játra na šalvěji.
A ta játra bych možná i zkusila, přestože jsem donedávna byla velký odpůrce jater, tahle voněla božsky až do naší, asi desáté řady.
Potom v odpoledním programu připravoval Čekankový salát s gorgonzolou, Plněná kuřecí křidélka, Flank Steak s omáčkou Bernaise a Lívance s ovocem a pistáciemi. Zaujal mě ten čekankový salát, určitě ho v blízké době vyzkouším. A taky ta plněná křidélka – bylo to v podstatě kuře plněné kuřetem, trochu piplačka, ale rozhodně efektní.

Ještě jsme viděli ukázku výroby sushi, což bylo super, ale vzhledem k poněkud drobné práci kuchaře a vzdálenosti, ve které jsme byli, nebylo toho moc vidět. Každopádně u stánku restaurace Zake sushi jsem vyzkoušela kolekci Hosomaki sushi – s čerstvým lososem, s nakládanou bílou ředkví a s okurkou a Californiamaki sushi. Obojí fantastické! Sushi mám hrozně ráda od té doby, co nás ho učila kamarádka Zuzka a tohle bylo přímo skvělé. Snědli jsme si ho pod rozložitým jasanem v parku, nejen proto, že na všech lavičkách a u stolků bylo nemožné najít místo. Bylo to i velmi příjemné.


Mezi kuchařskými představeními jsme se porozhlédli po okolních stáncích a postupně během odpoledne vyzkoušeli spoustu dalších dobrot. Tak třeba Králičí pečeně bez kosti s listovým špenátem a gratinovanými bramborami u stánku PI.JEZ.PI. To bylo velice dobré. Potom z jednoho asijského bistra Obalovaná kachní prsa se sladkokyselou omáčkou. Moc dobré, ale na mě příliš sladké.


U stánku s kávou jsem si dala Domácí okurkovou limonádu s citronem a lístky máty. Ta byla úžasně osvěžující, ačkoliv je podezřívám, že byla z koupeného sirupu. Ale přišla vhod. A z dalších nápojů domácí jablečný mošt a biomošt z hrušek. Obojí bez jediné chyby.
Přítel testoval pivní stánky, velmi chutné bylo německé pšeničné kvasnicové nefiltrované pivo Paulaner. Taky Plzeňský Pašák nebyl špatný.
Dál jsme vyzkoušeli mix dokonalých pralinek od Lucie Glaister, doufám, že je popíšu správně. Jednoznačným favoritem byla Strawberry balsamic (lanýž z bílé čokolády s jahodami a balsamikovým octem), potom to byla pralinka z hořké čokolády s rozmarýnem a olivovým olejem, a nakonec medová pralinka. Byly úžasné a já smekám, kombinace netradičních chutí mě dostaly.


Uf, abych na něco nezapomněla. Ještě jsme měli trdelník, byl trochu přičmoudlý, ale sladké mandle to zachránily. A nakonec jsme se zastavili u stánku restaurace Angus farm, kde jsme ochutnali Jemně uzenou hovězí šunku s křenovou vejmrdou a bagetou. A taky Farmářský kuřecí steak se smetanovým přelivem a zeleným chřestem. Všeho byly porce tak akorát velké, takže nám vůbec nebylo těžko.



Když jsme přišli ke stánku s rybími specialitami a mořskými plody, humr už nebyl, tak zase třeba příště.
Na hudebním podiu jsme zastihli pouze konec koncertu kapely Hradišťan, což bylo hezké, já je mám docela ráda, jednou jsem jejich koncert už navštívila. Ale tady šlo především o dobroty.
Bylo to hrozně příjemně strávené odpoledne a gurmánský zážitek v jednom.
Dalšího dne jsme se už nezúčastnili, to mě ani tolik nelákalo. A navíc, nechápu, jak mohou do programu zařadit, jako ukončení festivalu kuchařskou show Jiřího Babicy. No... Bez dalšího komentáře.
Prostě, v tom, co jsme ochutnali, nebyla jediná chybička a to bylo skvělé. Když budeme zase někdy u Plzně... Třeba se zase zastavíme. A to si s sebou přibalíme deku, abychom si mohli pohodlně sednout na trávník a debužírovat. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat